Stadiile stresului

18.09.2019

Stadiile stresului (dupa Selye)

Reactia de alarma - este primul raspuns al organismului, acest proces insemnand "mobilizarea generala" a fortelor de aparare ale organismului. In faza acuta a reactiei de alarma rezistenta generala a organismului scade sub nivelul mediu. Raspunsul complet insa nu se reduce la reactia de alarma caci, in cazul in care agentul nociv continua sa actioneze se produce starea de adaptare sau rezistenta. Cu alte cuvinte nici un organism nu se poate afla in starea de alarma permanenta. Aceasta reactie initiala este urmata in mod necesar de un stadiu de rezistenta.

Stadiul de rezistenta - acest al doilea stadiu se deosebeste de primul prin reactiile chimice si fiziologice care se produc. Dupa ce organismul s-a adaptat, in stadiul de rezistenta, capacitatea de rezistenta a organismului creste peste cea medie.

Stadiul de epuizare - daca persoana este expusa mai mult timp actiunii unui agent nociv, adaptarea obtinuta dispare. Astfel se ajunge in al treilea stadiu ale carui simptome seamana cu caracteristicile stadiului de alarma. In stadiul de epuizare rezistenta este mai mica decat cea medie.

Stresul determina blocarea alarmei la nivel cerebral, care raspunde de pregatirea corpului pentru actiuni defensive. Sistemul nervos este trezit si hormonii sunt eliberati pentru a ascuti simturile, a accelera pulsul, a creste frecventa respiratiei, a tensiona muschii. Acest raspuns este important pentru ca ajuta in apararea impotriva anumitor situatii. Raspunsul este "preprogramat biologic". Toata lumea raspunde aproximativ in acelasi mod, indiferent daca situatia stresanta este prezenta in familie, in viata de zi cu zi. Viata scurta sau lipsa de frecventa a episoadelor de stres nu pun probleme serioase. Dar cand situatiile stresante nu se rezolva, corpul este mentinut intr-o stare constanta de activare care creste rata de solicitare a sistemului biologic. In cele din urma, apare oboseala sau distrugerea abilitatii organismului de a se repara si de a se apara. Ca rezultat, riscul de boala este iminent. 

Bibliografie:

Kraiopoulous, K., (2015), Stresul. Cum se naste si cum se vindeca, Editura Bizantina, Bucuresti;

Wilkinson, G., (2008), Sa intelegm stresul, Editura Minerva, Bucuresti;

Watson, M., White, C., (2009), Adaptarea psihologica in conditiile unei boli care afecteaza semnificativ calitatea vietii, The Royal Marsden NHS Foundation Trust, UK.

PAUN si ASOCIATII Societate Civila Profesionala de Psihologie, Bucuresti, sector 4/2 e-mail: paunsiasociatii@gmail.com,              tel:(+4) 0764 491 193
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți