Clasificarea tulburarilor de personalitate

07.03.2020

Conform literaturii de specialitate exista 10 tulburari de personalitate recunoscute de medicina de specialitate; acestea sunt clasificate in trei grupe (clustere).

Cluster A (ciudat si excentric)

  • Tulburarea de personalitate paranoida: suspiciosi, neincrezatori, ostili, iritabili, gelosi, colectionari de nedreptati, procesomani.
  • Tulburarea de personalitate schizoida: introversie, detasare, detasare de realitate, izolati, distanti, inchisi, fara vreo manifestare catre ceilalti (nu relationeaza cu ceilalti), contact vizual deficitar, neadecvat de seriosi, procupati de obiecte neinsufletite sau constructe metafizice, indiferenti, indiferenti chiar de propriile lor relatii.
  • Tulburarea de personalitate schizotipala: slaba capacitate de reactive la situatii stresante, psihotraumatizante, poseda insusiri rare, particulare prin clarviziune, capacitate de premonitii, telepatie, superstitie, multiple ciudatenii ale prezentarii, vorbirii, limbaj si gandire excentrica, magica, uneori chiar iluzii și idei de referinta, lipsa prietenilor.

Cluster B (dramatic, emotional si imprevizibil)

  • Tulburarea de personalitate antisociala: de la varsta de 15 ani exista un comportament de ignorare si incalcare a drepturilor altora, agresivi, iritabili, impulsivi, iresponsabili, fara remuscari, certareti, confuzi, irationali, mincinosi, insala si escrocheaza.
  • Tulburarea de personalitate borderline: manipulativi, cu sentimentul de gol launtric, impulsivi, relatii personale instabile si intense cu oscilarea intre idealizare si devalorizare, amenintari sau gesturi suicidare, automutilare.
  • Tulburarea de personalitate histrionica: dramatici, comunicare metaforica, comunicare impresionabila, comportamentul este ilustrat teatral, dramatizeaza continutul comunicarii, discursul este opus realului, considera ca traieste relatii intens emotional, emotionali, superficiali, seductivi sau provocatori sexual, sugestionabili.
  • Tulburarea de personalitate narcisica: plini de ei, cu fantezii nelimitate de succes, idealizeaza propria persoana, capabili, inzestrati, conduita distanta, aroganta, putere, stralucire sau iubire ideala, lipsiti de empatie, exploatativi in preocuparea de a-si atinge propriile teluri.

Cluster C (anxios sau temator)

  • Tulburarea de personalitate evitanta: rusinosi, timizi, inhibati in relatiile interpersonale, tematori de critica, dezaprobare si rejectie. Se privesc ca inadecvati, inferiori altora.
  • Tulburarea de personalitate dependenta: dependenti, au nevoie de sfaturi si reasigurari de la cei din jur, cu dificultati in exprimarea dezacordului de teama sa nu piarda sprijinul, initiaza greu proiecte si lucruri pe care sa le faca singuri.
  • Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva: perfectionisti, ordonati, obsedati de curatenie, rigizi, preocupati de ordine și de reguli, lipsiti de spontaneitate, prea seriosi, perseverenti, incapatanati.

Tulburari de personalitate mixte

Alte tulburari de personalitate care nu sunt incluse in aceste clustere sunt:

  • Tulburarea de personalitate pasiv-agresiva: manifesta obstructionism, rautate, incapatanare si ineficienta, rezista pasiv in indeplinirea sarcinilor ocupationale de rutina, certareti, se plang ca nu sunt intelesi si apreciati.
  • Tulburarea de personalitate depresiva: pesimisti, nefericiti, tristi, cu stima de sine scazuta, predispusi spre ingrijorari, isi fac griji neansemnate, sentiment de vinovatie.
  • Tulburarea de personalitate sadica: relatiile sunt dominate de comportamentul crud sau injositor.

Bibliografie:

American Psychiatric Association DSM-5, (2016), Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, Editura Medicala Callisto;

The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders. Clinical description and diagnostic guidelines, (2016), Editura Trei;


DSM IV Manual de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mentale, coordonator Aurel Romila, pag. 685, Editura Asociatiei Psihiatrilor Liberi din Romania, 2003);

Florin Tudose, Catalina Tudose, Letitia Dobranici (2011), Tratat de psihopatologie şi psihiatrie pentru psihologi, Editura Trei;

Ionescu, George, (1997), Tulburarile personalitatii, Editura Asklepios, Bucuresti, 1997.

PAUN si ASOCIATII Societate Civila Profesionala de Psihologie, Bucuresti, sector 4/2 e-mail: paunsiasociatii@gmail.com,              tel:(+4) 0764 491 193
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți